2011. október 6., csütörtök

Marci öcsém jelenti északról

Alább műsorunk első vendégművészének debütáló bejegyzését olvashatják. Az ééén kisöcsém :)))

Mert a nagymamák mindig arra a legbüszkébbek, akik a legmesszebb vannak…


Erasmus. Persze, hogy kihagyhatatlan, új kultúra, másik ország, nyaralás, mi kell még?

Svédország. Északon van, nem kicsit. Jóval nagyobb, mint szerény hazánk, viszont ugyanannyian laknak benne. Akkora erdők vannak itt, hogy se eleje se vége, medvével, farkassal, meg ami szem szájnak ingere. Hogy hány tó van az országban? Ingyen van a csapvíz, elég sok. Büszkék a helyiek, hogy itt minden van. Lehet tengerparton fürödni, vagy a sarkkörnél a Jég Hotelben feszíteni. Viszont nem minden szép és jó. A nyarat itt erős túlzással is inkább ősznek hívnám, viszont ősszel pedig február van. És akkor mi lesz még decemberben, amikor állítólag sohasem süt a nap, viszont annál sötétebb van. És akkor egy kicsit a svédekről. Félénkek, másfél méteres intim zónájuk van, és minden hétvégén tajtrészegek. Hét közben viszont teljesen higgadtak (110-el lehet menni az autópályán… Jézus Atya meg a Mária! Hát nálunk 130nál infarktus kerülgeti a fél országot…(de főleg, ha Suzukija van, és Mercedes megy előtte)). Mindez nem meglepetés. Viszont olyan gazdagok, hogy olyat még mesekönyvben sem láttam. Ha az ember idejön, óhatatlanul megfordul a fejében, hogy honnan van ezeknek ennyi pénzük? Mert hogy itt nincs több banán, mint nálunk, de nem terem több tehén sem az erdőben. Pedig ha azt mondom gazdagok, akkor nem viccelek. Egy családnak minimum két autó jár, egy nyaraló és egy hajó (mert ha már annyi tó nőtt ide, valamit tenni is kell rá…). Az, hogy itt valakinek iPhoneja van az nem kérdés. Az kérdés, ha valakinek nincs. Ezt látva természetesen elgondolkodik az ember. Nekünk miért nincs ennyi? Persze történelmi okok, meg szocializmus meg minden. Én mindezt értem. De akkor is. Nem okosabbak, mint mi. Nem élnek jobb helyen, mint mi. Nem szebbek a svéd lányok (pedig nagyon jók!), mint a magyar lányok. És mégis. Egy 120 ezres városban több mint 10 ezer vállalkozás van bejegyezve. Az azért nem rossz. Itt akkor számít egy politikus jónak, ha nem ismerik. Mert ők csak tegyék a dolgukat, azért fizetik őket, de hallani nem akarnak róluk. Az emberek akarnak dolgozni. Nem kell, hanem akarnak. Nem mindegy. Valójában keresem az okát, hogy mitől vannak ők jó két-három évtizeddel előrébb, de nem találtam jobb kifogást, mint a történelem. De azért bassza az ember csőrét. Mitől érdemelnek ők többet, mint mi? Miért van az, hogy itt egy tanár is megkeresi a milliós fizetést, és nem csak a bankigazgató? Nem hiszem, hogy jobbak lennének nálunk, akkor meg mégis hol a hiba? Na majd egyszer, ha nagy leszek kitalálom.

Vannak még itt érdekes dolgok. Az egy dolog, hogy alkoholisták a svédek, de hogy az állam lecsapott erre az nem egy rossz trükk. Ugyanis csak és kizárólag a System bolaget elnevezésű boltban lehet 10% fölötti szeszes italt kapni, ami viszont egy állami vállalat. Más nem árulhat ilyet. Az állam meg is kéri az árát az önpusztításnak, egy literes Bacardi jó 12 ezer forintban van. Na nem mintha más annyira olcsó lenne… Egy kiló kenyér rossz esetben 900 körül van, de ha friss húst venne az ember az sincs 1500 alatt. Viszont gondolnak a csóró magyarokra is (hálisten), minden boltban van TescoGazdaságos, amit hol Euroshoppernek, hol Eldoradonak hívnak. Úgyhogy az ember, ha teheti csak ilyet vesz. Amit nem lehet kikerülni az a bérlet. Egy jó féle bérletet 17000ért dobnak az ember után. Nem gond. Főleg nem gond a pécsieknek. Ők ugyanis nem rongyos 280 eurót kapnak egy hónapra, de nem ám. 450et ad nekik a suli, mert hát mégiscsak, nekik biztos drágább itt megélni, mint nekünk. Ez még nem is lenne baj, de miután az ember hazautazik van egy feladata. Írni kell egy esszét arról, hogy milyen volt. Nálunk ezt úgy tálalják, hogy te kis csicska, ha nem írod meg, akkor vissza kell fizetned az egész támogatást. Náluk valamivel kedvesebbek. Ha veszitek a fáradtságot és megírjátok kaptok 50ezret. Hmm… Ez is egy megoldás.

A svédek más szempontból is űberszociálisak. Itt ugyanis állítólag minden állampolgárnak joga van lakáshoz és jövedelemhez. Viszont munkához nincs. Gondoltam rá, hogy szólok a WizzAirnek, hogy, ha meg akarják triplázni a forgalmukat plakátolják ezt ki Nógrád és BAZ megyében, azt hiszem lenne rá jelentkező. De mint kiderült, eszükbe jutott ez már másoknak is hamarabb. Azonban a svédek sem teljesen hülyék, ugyanis az nincs benne, hogy hol jár mindez. Így ők teljesítik, amit vállaltak, adnak egy lakást a sarkkörnél. Itt nyáron néha 0 fok körül van a hőmérséklet, de télen is 40 fokra kúszik. Mínuszban. Kedves felebarátaink, érezzétek otthon magatokat!

A suli. Nagyon felszerelt, toppon van. De az előadások annyira szörnyűek (egyelőre), hogy inkább be se járok. Taxes in Sweden. Egész normálisan hangzik, az ember elmegy megnézni, hogy mégis megtudjon pár dolgot. Bejön két emberke, olyan angollal, hogy pfff. A csávó elkezdi felolvasni a diákat, majd egyszer csak, megjelenik a dián egy pár felirat. Elkezdi őket magyarázni, majd elér odáig, hogy European economic interest associations. „ And the European economic interest associations… Well… I don’t know what that is. Let’s go on.” Értem haver, még szerencse, hogy felkészültél. Ennek az előadásnak kerek 3 órásnak kellett volna lennie. Szerencsére az előadók fél óra után azt mondták, hogy ennyi volt. Remélem nem lesz az összes ilyen. Más dolgokban ugyanis nagyon modern az iskola vannak jó ötleteik is. Például csinálnak egy műanyag kártyát, csak ezzel lehet mindenhova bejutni. Lopás ellen elég jó. Amelyik órára én járok, adnak 6 ezer forint kölcsönt és csinálni kell egy vállalatot, amivel profitot kell termelni és visszafizetni a kölcsönt. A rekorder eddig 210 ezer profitot termelt. A suliról szerintem kb. senki nem hallott még. Jönköping International Business School. Viszont elég jó statisztikáik vannak. Az itt végzettek 97%-a kap valamilyen állást, és az innen kikerülő diplomások a második legjobban fizetettek Svédországban. Ez forintban, milliós fizetést jelent.

A horribilis árakat előre természetesen nem tudtuk, de sejtéseink voltak. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi majd spórolunk. Ezért költöztünk egy albérletbe, havi 75ezerért két főre, ami pontosan a kollégiumi díj fele. Jól átvertük őket. Vagy nem. Ez ugyanis egy 12 nm-es szobát jelent, ahol ketten lakunk egy emeletes ágyon. Ez még nem lenne probléma, történt már ennél rosszabb is. De sajnos kétszer is meg kell gondolnia az embernek, hogy kimegy-e a szobából. Ott ugyanis egy troll várakozik, ugrásra készen. Ő Helen, a főbérlőnk. Az nem baj, hogy óriási, még az sem, hogy olyan hangosan csámcsog, hogy leomlik a mennyezet. Sajnos azonban nincs minden rendben az idegeivel, ezért néha megőrül és széttör mindent, vagy egy 30 centis késsel szaladgál, azt kiabálva, hogy ő újra kezdi az életét, mert bármit megtehet, és sztár lesz. Hogy még egzotikusabb legyen, mindezt reggel hatkor teszi. Hozzátartozik, hogy van neki egy vőlegénye, aki szintén a lakásban él. Vele semmi gond nincs, Németországból érkezett, alkoholista. Hazajön leissza magát és pislogás nélkül bámul különféle természetfilmeket. De legalább nyugodt. Azonban valamilyen felindulásból ez a kedves hölgy, a menyasszony beleszeret az albérlőjébe, és elkezd neki smseket irkálni, hogy látja, hogy ő is tetszik neki. Na mármost, ezen az ember egy jót nevet. Először. Aztán elkezd félni… Mi történik, ha ez a mamut bejön éjszaka a szobájába és… Hát egy műanyag üveg az ajtó elé, hogy mindenképpen felébredjünk! Ezt hívja anyukám kalandnak. Hát nekem sok szó eszembe jut róla, de ez pont nem.:)

Hogy kerek legyen a történet. Eldöntöttük, hogy kiköltözünk, mert ennek a szörnyetegnek nem akartunk többé egy koronát sem fizetni. Na mármost ez nem olyan egyszerű, tekintve, hogy egy normálatlan nőszemélyről beszélünk. Szerencsére találkoztunk jófej magyarokkal!!!!! úgy néz ki ilyenek is vannak, Viki, ő takarít és körmözik Svédországban, felajánlotta, hogy alhatunk nála, amíg nem tudunk beköltözni Andráshoz, aki meg itt tanul, csak még vannak a leendő szobánkban. Velük szépen kimegy a csapat a lakáshoz, miután a nő heteken keresztül zaklatja szerencsétlen lakóit, hogy fizessenek űbersok pénzt, a két lakó bemegy, elkezd összepakolni. Az egyik srác visszalopja a korábban ellopott óráját, mert persze tudja, hova tette ez a barom. De a nő benyit, és meglátja, hogy pakolás van. Kitör a balhé, kisebb ordítozások, fenyegetőzés, semmi, amire normális magyar ember ne lenne felkészülve. Ezután a nő, aki nagyon trükkös kizárja leendő exlakóit, és a cuccaikat nem akarja visszaadni. Az ismerősök hívják a rendőröket, ez a bolond meg persze megijed és visszaadja a cuccokat. Teljesen átlagos kiköltözés.

LENNE, csakhogy másnap az exlakók rájönnek, hogy ez a hölgy, nem csak egy órát lopott el (meg persze temérdek mennyiségű kaját), hanem bizonyos ruhákat (egy pulcsit, egy gatyát, egy inget, 4 pólót), egy necessairet, és egy hajszárítót is. Sweeeeet... A történet jelenleg itt tart, íródnak a feljelentések a rendőrségre és az adóhivatalhoz is. Welcome to Sweden, welcome to the real world;)

Na most az ember nem keseredik el, ettől ez egy szép ország és jók a fizetések. De vajon mennyibe kerülhet egy balta?

Ajánlom Amerikát:)

Az öccs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése